Hayatımızı daha iyiye taşıyan, bizi mutlu eden bütünsel iyi olma haline ve bunun benim gibi beyaz yakalı çalışanlar için önemine değinmek istiyorum.
Otuz seneyi aşkındır, özel sektörde çalışan biri için “esenlik” gerçekten ne anlama gelir?
Benim için, fiziksel sağlığın ötesinde; yaşamın hem kişisel, hem de profesyonel yönlerinde genel mutluluğu, tatmini, bütünsel dengesini bulmak anlamına geliyor.
Hepimizin önünde cevaplanacak sayısız mail, whats app mesajı, verilecek ciddi kararlar, yapılacak can sıkıcı konuşmalar var. Bunların hiç bitmeyeceğini de biliyoruz, o zaman durumu ele alma zamanımız geldi.
Hayatınızın kontrolünü tekrar elinize alın!
İşte işin heyecan verici kısmı: Türkçede sözlük karşılığı esenlik olarak geçe Wellbeing ve İş &Yaşm Dengesi ritüellerinden faydalanma ve sizi sayısız şekilde desteklemelerine izin verme gücüne sahipsiniz!
Wellbeing Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak kendi yaşamımda son yıllarda dikkat ettiğim hususları maddeler şeklinde sizlerle paylaşmak istiyorum;
- Stres Yönetimi Egzersizlerini Öğrenin: Wellbeing icin önerilen günlük rutinler sizi etkili stres yönetimi teknikleriyle donatarak, zorlu iş ortamında kolaylıkla yol almanızı sağlar. Kaosun ortasında sakinleşmek için burundan alınıp verilen, terminolojide pranayama olarak geçen nefes egzersizlerini ve/veya meditasyonu günlük rutininize dahil edin.
- Üretkenliği Artırın: Stres Yönetimine öncelik verdiğinizde, üretkenlik düzeylerinizi optimize edersiniz. Düzenli fiziksel aktivite yapmak, kaliteli bir uyku düzenini oturtmak ve sağlıklı bir iş-yaşam dengesini korumak odaklanmanızı, enerjinizi ve verimliliğinizi artırır.
- İlişkileri Besleyin: Besleyici ve anlamlı ilişkiler kurmak sosyal wellbeing halinin ayrılmaz bir parçasıdır. Olumlu ve işbirlikçi bir çalışma ortamını teşvik etmek için ekip ilişkilerine özen gösterin, iş arkadaşlarınızla güçlü ilişkiler geliştirin ve birbirinizi destekleyin.
Unutmayın, güçlü bir destek sistemi dünyalar kadar fark yaratabilir!
- Kişisel Bakıma Öncelik Verin: Sizi yeniden şarj eden ve gençleştiren kişisel bakım rutinlerinize zaman ayırın. Her gün 15 dakikada olsa kendinize ama sadece kendinize ayırdığınız bir zaman dilimi olsun. Bu zamanda muhakkak merkezi sinir sisteminizi besleyecek bir egzersizi uygulayın. İster meditasyon, ister nefes teknikleri, ister stres yönetimi için çok etkili olan Yin Yoga yapabilirsiniz. Veya kişisel hobilerinize vakit ayırın, ses frekanslarının sakinleştirici etkilerinden faydalanın; mesela New Age parçalar, Gregoryen İlahiler vb. Kendinize bir SPA günü ayırın, veya SPA ritüellerini Daily Wellbeing ayurvedik bünye dengeleyici ürünler ile kendi kendinize evde günlük olarak yapın. Öz bakım uygulamaları zihinsel ve duygusal refahı teşvik ederek motivasyonunuzu korumanıza, enerji depolamanıza ve duygusal anlamda tatmin olmanıza yardımcı olur.
Unutmayın bu yaşamda sevdiklerimize ve diğer insanlara fayda sağlamak istiyorsak, öncelikle kendimiz içimizde dengeyi sağlamış olmalıyız.
Bütünsel Wellbeing dediğimiz esenliğimiz hayatınızdaki en önemli olgudur!
Bu İş&Yaşam Dengesini sağlayan Wellbeing Rutinlerini benimseyerek, yalnızca iş yaşamınızda değil, kişisel yolculuğunuzda da olumlu etkiler yaratacaksınız.
Bu uygulamaları ertelemeden bugün uygulamaya başlayın ve inanılmaz dönüşüme ilk elden tanık olun!
Wellbeing Derneği olarak Türkiye’de ilk defa gerçekleştiridiğimiz 1. Wellbeing Konferansı videolarına bu linkten girerek, farklı panellerde Uzman Panelistlerin paylaştığı hem Kariyer Wellbeing, hem Zihin& Beden Wellbeing , hem Sosyal Wellbeing, hem Finansal Wellbeing, hemde Çevresel Wellbeing halinizi nasıl yükselteceğinizle ilgili önerileri dinleyebilirsiniz.
Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, Wellbeing Uzmanı Ebru Şinik tarafından yayınlanmış Wellbeing Ajandası ve Genleriniz Kaderiniz Değildir kitaplarını alarak, kendi kendinize rehperlik mekanizması da oluşturabilirsiniz.
Ben çok faydasını gördüm, sizinde faydalanmanız ve stresli iş yaşamında dengeleri daha rahat kurarak, kendinizi daha iyi hissetmenizi dilerim.
Didem Şinik Arıkan
Wellbeing Derneği Yönetim Kurulu Üyesi