Vagus Siniri Mucizesi

blankVagus sinirini hiç duydunuz mu?

Bütünsel sağlık ve mutluluk hali için herkesin önemini bilmesi gereken bedenimizdeki en önemli sinirdir.

blankBilim insanları onun mutluluğumuz ve huzurumuz üzerinde en belirleyici etkiye sahip tek organ olabileceğini söylüyor.

Vagus siniri, beynimizin sağ yarım küresi olan parasempatik sinir sisteminin ana siniridir ve insan fizyolojisinde rahatlama, dinlenme, sindirim, gençleşme, yenilenme ve genel denge için hizmet eder. Aynı zamanda kalp atış hızı değişkenliğinden de sorumludur. Strese girdiğinizde vagus aktivasyonu hemen baskılanır ve kalp atış hızı artar. Bu, zihnimizin ve bedenimizin dengesizleştiği anlamına gelir çünkü bedenimizdeki tüm fizyolojik sistemler komutan Vagus’un çalışma ritmine göre işini düzenler. Bu nedenle, değişken çevresel etkilere bağlı olarak iç stabilizasyon mekanizması yeteneği olan homeostaz için ana etkiye sahiptir. Homeostaz, çevresel değişikliklere yanıt olarak bir organizmada iç dengeyi koruma yeteneğidir.

blankVagus siniri beyin sapından gelir ve kademeli olarak boyun, göğüs, kalp, mide ve tüm sindirim sisteminden geçer. Ben Vagus’a tüm bedende ahenk ve uyumlu çalışma standartlarını belirleyen, gözlemleyen, denetleyen ve regüle eden elinde abasıyla dolaşan sinir diyorum.

Dahası ve çok de önemlisi sadece sempatik ve parasempatik sinirlerimiz arasında değil, aynı zamanda bilinçli ve bilinçaltı zihinlerimiz arasında da yer alır.

Araştırmalar, sağlıklı bir vagus sinirinin empati, sosyal ilişkiler, yargılamadan tanıklık etme yeteneği, geniş bir yaşam algısı ve karmaşık kararlar alma becerisinin gelişimi için hayati önem taşıdığını göstermiştir.

Testler, vagal aktivitesi bozulmuş kişilerin depresyon, panik atak, stresle ilgili bozukluklar, anksiyete, hızlı ruh hali değişiklikleri, fibromiyalji, hatta erken Alzheimer ve obeziteden muzdarip olduğunu göstermektedir.

Peki vagus stimülasyonu ve sağlıklı vagus aktivitesi için neler yapabilirsiniz?

  1. Bol bol gülün
  2. Diyafram nefes egzersizleri ve Kapala Bhati, Bhastrika, Ujjai, Bhramari vb. gibi pranayama nefes teknikleri
  3. Hummm veya Ommm primordiyal seslerinin sesle ifadesi
  4. Göz hareketi egzersizleriblank
  5. Yoga pozları (özellikle öne ve arkaya eğilmeler, burun nefesi farkındalığı veya ujjai nefesi ile burgu pozları), tha chi, chi gong.
  6. Sabahları dişlerinizi fırçalamadan önce dil temizliği (vagus sinirini uyarmak için dilin son hareketi mümkün olduğunca boğazın arkasına dokunmalıdır).
  7. Ağlamak
  8. Esnemek

Toplum psikolojimizi düşünecek ve sağlık istatistiklerine bakacak olursak, vagus sinirini her gün uygun bir şekilde     uyarmak sadece bireysel sağlık için değil, genel toplum sağlığı için de en etkili ve maliyetsiz çözüm olabilir. ,

Biliminsanları bu şekilde stres kaynaklı ve vagus siniri hasarına bağlı hastalıkların %95’inin önlenebilir olduğunu belirtmekteler.

Ebru Şinik | Wellbeing Koçu & Ayurveda Eğitmeni